tirsdag den 10. januar 2012

Der er en mening med "galskaben"

I aftes fandt jeg en bog frem fra reolen. Ikke en havebog i gængs forstand, men mere en bog af "filosofisk karakter". Som Søren Ryge skriver i sin anmeldelse på bagsiden: "Hun vil fortælle os noget om havens væsen, dens idé, dens menneskelige relationer og betydninger fremfor det plantemæssige og arbejdsmæssige".

Bogen er skrevet af Lotte Möller og hedder Havens Natur. Jeg nåede ikke at læse så meget i den, og tvivler også lidt på at jeg kommer igennem den, men én ting bed jeg mærke i:

Folk som lidenskabeligt helliger sig deres have bliver ofte meget gamle og synes også at få en ualmindelig lykkelig alderdom. Livet mister ikke sin mening så længe der er noget at se frem til, og det er der altid i en have.

Er det ikke dejligt at tænke på?


Intet indlæg uden et billede, så her er clematis Hagley hybrid i æbletræet

29 kommentarer:

 1. Hej Lene

  Jo det er dejligt at tænke på og jeg tror det er sandt. For det er jo ganske rigtigt at der altid er noget at se frem til uanset årstid.

  Dejligt billede af din clematis.

  Ha en god dag.

  Anne-Mette

  SvarSlet
 2. Hejsa

  Meget meget smukt, det var dejligt lige at blive mindet på.

  Iben

  SvarSlet
 3. Hvor er det smukt Lene, og lige guf for mine haveøregange :o)
  Faktisk går jeg selv og spekulerer på et indlæg om haver og alder, men-men...
  Tak for de ekstra år du hermed gav os i livet og i haven :o)

  SvarSlet
 4. Kære Lene

  Ja den køber jeg også. Og jeg kan i hvert fald mærke, at min have har en stor indvirkning på mig. Jeg glemmer faktisk alt når jeg tuller rundt i haven og det kan der også være brug for.

  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
 5. Ja smukkere kan det ikke siges. Jeg så iøvrigt i TV den næsten 100-årige dame som Søren Ryge talte med om hendes have.
  Hun måtte lige vise, hvordan hun gravede sin have.
  Tænk at kunne det som 100 årig! Imponerende...

  SvarSlet
 6. Det kan vi lide at høre. I morgen bliver udsendelsen om den 100 årige genudsendt, så må jeg huske at se den. Men det bliver nok ikke Søren Ryge,som kommer og interviewer os, når vi bliver 100 år og stadig går i haven :o)

  SvarSlet
 7. Hej Lene
  Dejligt billede og interessante ord.
  Jeg må da også lige se udsendelsen om den 100 årige.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 8. Ja jeg tror altså også, at har man en have at gå op i så bliver man ældre. Men jeg tror det at man lige skal have et forår mere med, kan holde en i live.
  Der er i hvertfald ikke noget andet der kan få mig til, at føle mig så meget i live som fks. når forårs blomsterne begynder at titte frem.
  Jeg så også den udsendelse med Søren Ryge, og hende den gamle 99 årige. Hvor imponerende.
  Havehilsner fra Marianne.

  SvarSlet
 9. Tænk sig hvis det holder at mange af os havetosser får lov at blive meget gamle.
  Jeg vil da elske at få mange, mange år som pensionist, hvis hvis hjernen forbliver intakt, og fysikken gør at jeg kan blive ved med at tulle rundt i haven og hygge mig med mine blomster :-)

  SvarSlet
 10. Kære alle,
  Jeg satser skam også på at blive meget gammel, og naturligvis frisk :)))

  SvarSlet
 11. Jo det er sandelig skønt at vide, jeg håber at det er rigtigt og at sygdom ikke spænder ben for jeg har også tænkt mig at nå at nyde min have i mange år:)

  SvarSlet
 12. Det var liige det jeg trængte til idag på sådan en mørk januardag.

  knus
  Eva

  SvarSlet
 13. Vidunderligt at høre Lene! Et positivt livssyn og evnen til at glædes hjælper nok på "sagerne". Der er så meget at glædes over i en have. Glæderne overstiger langt ærgelserne. Man behøver ikke at gå ind og læse på mange blogs, før man bliver klar over, HVOR meget havefolket glæder sig til foråret. Tænk på alle de løg vi har lagt. Hvordan kommer det til at se ud? :0)

  SvarSlet
 14. Det lyder som en plausibel teori og når vi ser dit skønne billede af æbletræet "all dressed up in" Clematis - ja så giver det jo sig selv.....hvem må ikke leve til liiiige at opleve det igen og igen og igen og igen.
  Kh Helle

  SvarSlet
 15. Hej. Det var dejligt at læse. Jeg tror også, at det er sandt. Man slapper af både fysisk og psykisk, når man er i haven og det må være sundt. Jeg håber også jeg ar frisk og rørig, når jeg bliver 100 år.

  SvarSlet
 16. Kære Lene,

  sikke dog et vidunderligt citat. Lige hvad man trænger til, når alting er en smule gråt i gråt. Det vil jeg straks nedfælde i min lille havecitatbog. Jeg elsker vers, poesi, citater og lign. om haver og havemennesker.

  Er desværre gået glip af den udsendelse om den 100-årige haveejer. ØV! Måske jeg skulle bruge lidt mere tid på at se tv og lidt mindre tid på at læse haveblogs:o) !!!!

  Men I er jo helt umulige at undvære:o)

  Knus

  SvarSlet
 17. En af mine absolutte yndlingshavebøger! Jeg læser i den mindst en gang om året :-)

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 18. Der er håb endnu Tante Grøn. Udsendelsen genudsendes i morgen onsdag kl. 12.35 i hvert fald ifølge mit tv program. Jeg så det nemlig heller ikke i går.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
 19. Tusind tak for info, Lisbeth.
  Det var rigtig sødt af dig at gøre mig opmærksom på det.

  Godnat og sov godt derude

  SvarSlet
 20. Sikke en opmuntring - men vidste vi det egentlig ikke godt... at det er så afstressende at gå rundt i haven og frydefuldt at planlægge hvad der så skal ske og dyrke blog-gardening her i cyberspace... det kan da kun bidrage til et langt og sundt liv.

  Ha' en dejlig dag:)

  SvarSlet
 21. Tusen takk for den oppmuntring! Det var kloke ord:)

  SvarSlet
 22. Kloge ord. Jeg tror der er noget om det.

  SvarSlet
 23. Jeg har genset udsendelsen med 100-årige Valborg i dag,og det er ganske imponerende hvad den gamle kone kan. Håber jeg selv kan fortsætte i mange år :)

  SvarSlet
 24. Det var dejlige ord. Dem vil jeg da huske på, for det lyder jo godt for alle os :-)
  Og hvor er Hagley skøn der i æbletræet. Jeg elsker den Clematis, så jeg kunne da godt finde på at låne din idé til mit bare æbletræ. Netto har næsten Hagley hvert år på et tispunkt, og jeg har altid lyst til at købe en ekstra. Så nu må jeg holde øje :-D

  SvarSlet
 25. Tak for tippet, Hanne... :) Så må Hagley simpelthen på indkøbslisten sammen med mælk og gulerødder.

  Ulla

  SvarSlet
 26. Det tror jeg på Lene :0)Havearbejde er livets eleiksir - og ikke til at leve uden ;0)

  Knus

  SvarSlet
 27. Elsker den slags bøger.

  Carel Kapek, Karen Syberg kan også ´det der noget´.

  SvarSlet