mandag den 14. maj 2012

Hvad sker der lige her?

For 2 år siden købte jeg 2 pilebladet pære - Nordens oliven - og plantede dem i halve whiskytønder. De har været rigtig flotte, lige indtil i år


De lignede hinanden i starten, men så gik det galt med den til venstre - den sprang aldrig rigtigt ud. De er plantet i samme jord og har i det hele taget fået samme behandling, så hvad er der mon galt?


Når jeg kratter lidt i stammen er den stadig grøn, så den kommer i "karantæne" i børnehaven indtil næste forår. Jeg vil prøve om jeg kan finde en ny - ellers må jeg finde en anden plads til den, der ikke fejler noget.

**********

I dag blev jeg endelig færdig med at tilså køkkenhaven, dvs. næsten færdig. Jeg venter lige en uges tid med stangbønnerne, men stativet er sat op, så der er klar bane.


Det ser lidt bart ud, men med lidt varme skal der nok snart komme gang i groningen.

Da vi har 2 katte, samt adskillige i nabolaget, der ofte kommer på besøg, har jeg klunset noget gammelt dyrehegn hos en nabo. Det har jeg skåret til og lagt over højbedene, så kattene ikke kan komme til at besørge der. Heldigvis er "maskerne" store nok til at jeg kan komme til at luge, men for små til at kattene kan komme til. Når det hele er vokset til, regner jeg med at kunne fjerne hegnet igen.

 

25 kommentarer:

 1. så fik jeg da lige travlt ... har intet fået sået endnu ;0)
  - satser på weekenden

  SvarSlet
 2. Hvad er det lige der sker med vores træer og buske, har lige lavet et indlæg om det samme. Skønt du er blevet færdig med at så, her blæser det så meget hele tiden at jeg ikke er færdig endnu, men så ryger der også rionet over vores højbede, vi har ingen katte selv, men så rigeligt i helt kvarterts, der elsker den løse muld i højbedene ;o)

  SvarSlet
 3. hmmm... det ligner fuldstændig hvad der skete med mit søjle paradisæbletræ, som også stod i krukke. To hårde vintre uden problemer og så nu... suuuk... Jeg har også sat den i en krog i haven, for der så grønt ud derinde bag barken. Vi bede en lille havebøn for vores træer og håbe det hjælper, for ærgeligt er det altså. c".)

  SvarSlet
 4. Du har lige givet mig svaret på, hvad jeg kan gøre i køkkenhaven. Har stået og revet mig i håret de sidste par dage, hver gang jeg har taget en af vores katte på fersk gerning i færd med at besørge i vores nysåede store kattebakke af en køkkenhave. Det er bare træls, men din ide med nettet er da supergod- tak.
  Mvh.Julie

  SvarSlet
 5. Surt med dit Pilebladet pæretræ :( Ved ikke hvad der lige er gået galt der, når de nu har fået samme behandling.
  Smart med net over højbedene, det må jeg gøre efter, for her har vi katte i massevis :O)

  SvarSlet
 6. Har hørt at Tante Grøn har samme problem med det ene af hendes Pilebladet pæretræ. Jeg har selv 3 de ser fine ud.
  God ide´med net over.

  SvarSlet
 7. Jeg tror skisme at det er med træer ligesom med computere; de er programmeret til at holde en vis årrække - og så dør de ;)

  SvarSlet
 8. jeg har også mistet en del busker og træer iløbet af vinteren, og det er fandens surt....

  SvarSlet
 9. Ærgerligt med dit træ. Det ville være rart at vide, hvorfor det gik galt.
  Jeg har læst, at der inden for planteverden også er nogle individer, der bare er svagere end andre. Så måske er det bare derfor.

  Hvor ser der skønt ud i din køkkenhave og smart med det net :-)

  SvarSlet
 10. Sidste år havde vi en lignende oplevelse med en birk, og da vi gravede den op, viste det sig, at rødderne simpelthen kørte rundt, som om den stadigvæk stod i sin potte, og slet ikke havde forgrenet sig i jorden. Måske havde vi ikke været omhyggelige nok ved plantningen.

  SvarSlet
 11. Hvor er det smart med nettet.

  SvarSlet
 12. Øv hvor er det ærgerligt med dit smukke træ, håber det kommer sig igen. Rigtig smart med nettet over køkkenhaven, så kan kattene måske finde ud af at bruge den rigtige kattebakke.

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
 13. hej Lene. Nå! jeg er da ikke den eneste der har Nordens Oliven,der ikke trives.Havde sådan glædet mig til den sprang ud.Men kun et par små duske er at se.Skal man klage til leverandøren?Hilsen Jette (mit lille gods)

  SvarSlet
 14. Ihh hvor er du smart Lene :-) en rigtig god ide med det net over!Det bliver da også lidt af en køkkenhave du får dig der, med plads til mange grøntsager :-D
  Det er da godt nok ærgerligt med dit Nordens oliventræ :( øv Det så jo rigtig godt ud med et træ på hver sin side :-D
  K.Gro

  SvarSlet
 15. På fotoet af Nordens oliven ser det ud som om, der er nogle spindelsvævs-aktige tråde omkring den nederste knop. Er det rigtigt spindelsvæv? Eller er det mon spindemider, der er gået til angreb? Håber den kan reddes.

  SvarSlet
 16. Hej. Det er underligt at to træer med samme vilkår, klarer sig så forskelligt. Jeg håber også det kan reddes. Hvor er du smart med hegnet henover planterne. Det skæmmer heller ikke det flotte syn, du har i haven med disse højbede. Rigtig smart er du!

  SvarSlet
 17. Du er nået noget længere end jeg. Men jeg har vist også en lidt større køkkenhave ;-)
  Super smart kattesikring. Jeg har altid problemer med naboens katte, som synes min køkkenhave er en fantastisk dejlig klargjort kattebakke, så jeg kender problemet ;-)

  SvarSlet
 18. Æv, hvor ærgerligt med træet. Det er så smukt det andet. Håber du får det løst.

  Og, selvfølgelig en vældig smart løsning med hegnet :-)

  God aften
  Birgitte

  SvarSlet
 19. Træer, der står i potter, har jeg i år oplevet, at de begynder at springe ud for så senere at tørre ind.
  Når jeg løfter dem ud af potten er jorden gennemhullet af nyrer. Hvis man ikke får myrerne væk, dør træet.
  Jeg sætter potten op på noget,så der er luft under, så flytter myrerne.
  Håber det kan redde dit træ.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
 20. Kære Anne Marie,
  Tak for dit gode råd omkring myrer. Der er netop nogle af disse i tønden, så jeg vil straks grave træet op og se hvordan jorden ser ud.

  SvarSlet
 21. Håber det lille træ kommer sig. De er flotte, dine høje bede til køkkenhaven, og smart med nettet :-)

  SvarSlet
 22. De er altså smarte de højbede der, og så er det en god ide med kattehegnet :)

  SvarSlet
 23. Kære Lene

  Efterhånden som jeg læste nedad i kommentarerne, sad jeg og tænkte, at jeg nok skulle stryge Norden Oliven fra min ønskeliste, hvor det ellers huserer højt oppe.

  Anne Maries myre-forklaring lyder plausibel, så lad os håbe, at det er sådan fat. For det kan du jo gøre noget ved. Gad vidst hvad det myrerne gør, som træet ikke kan lide. Der er jo trilliader af myrer i naturen.

  SvarSlet
 24. Nette, jeg synes du skal sætte nordens oliven højt på ønskelisten igen, for den er helt skøn. Jeg skal nok vende tilbage, når jeg har fået gravet den op. Lige nu forbereder vi arbejdslørdag, men får det nok gjort på søndag.

  SvarSlet
 25. Smart tænk med hegnet. Vores katte besørger heldigvis ikke i køkkenhaven, men de elsker at ligge i højbedene i den varme jord, og det synes de små spirer altså ikke om, så jeg vil fluks stjæle ideen.
  Mange hilsner
  Trine

  SvarSlet