tirsdag den 24. maj 2011

Hvor svært kan det være ......

... at tilplante et helt nyt bed?

Meget svært, hvis du spørger mig. For hvor skal man begynde, når man står med et helt bart og jomfrueligt stykke jord?

Jeg har nu kastet mig ud i det, men man skal jo både tænke i farver, former, højder og planteafstand, og jeg er helt sikker på at der går nogle år, inden planterne har fundet den endelige placering og der ryger nok også nogle i svinget.


På rionettet th. der foreløbig bare er stukket løst ned, skal der flettes noget pil

I år har jeg sat en større produktion af stauder og 2-årige i gang, og jeg har allerede plantet nogle ud i det nye bed ved væksthuset. Det er vel egentlig bedre at vente med det til efteråret og så sætte dem i en "børnehave" imens?  Det gjorde jeg med de sidste.

"Børnehaven" efter en haglbyge


Der er nu kun få bakker med småplanter tilbageog de må "skrues" ned i nogle af de eksisterende bede, hvor der i øvrigt også skal være plads til mine dahlia, som stadig står til forspiring. Desværre har nogle ækle, slimede bæster (gæt selv hvilke) allerede mæsket sig i dem. Erfaringen siger mig dog, at de kan rette sig, og det håber jeg også de gør i år. Men kors hvor jeg hader dræbersnegle af et godt hjerte.

17 kommentarer:

 1. Kender godt fornemmelsen af ikke at vide, hvor det er bedst at begynde med et nyt bed. Men som du skriver, så kan plantere jo bare flyttes igen, hvis de står det forkerte sted!

  Yakk, det ikke blive mere ulækkert end dræbersnegle :-(

  SvarSlet
 2. Ja hur svårt kan det vá?Det frågar jag mig oxå ofta o kommer fram till samma som du...
  inte helt lätt när man väl börjar.Men det blir nog bra till sist!
  KRAM från mig!

  SvarSlet
 3. Jeg ved lige hvad du mener. Jeg har også i år stået og set på mit nye terrasse-bed og været let frustreret over hvad der skulle i det og hvad skulle stå hvor!
  Jeg får aldring lavet en plan - mine bede opstår/udvides lidt impulsivt når jeg nogen gange har forkøbt mig hos planteskolerne. Jeg må sikkert også i gang med at flyttte lidt rundt på "sagerne" til næste år.
  Dit børnhave-højbed ser så fint ud - sådan et ønsker jeg mig også - jeg kæmper for en plet fri jord midt i græsplænen til min børnehave.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 4. Ja det er ikke nemt at komme igang og jeg har aldrig oplevet august-september måned uden at der er blevet flyttet rundt på stauderne det er the never ending story i forsøget på at optimere. Jeg synes ofte man har tanken "til næste år" når man arbejder i sin have:0)
  Det er en meget fin produktion du har gang i, dejligt!

  SvarSlet
 5. Jeg tror, at man bare skal tænke lidt på de forskellige årstider og så plante træ, busk, stauder og løgvækster. Så skal man gøre op med sig selv omkring farve valget på blomst og blade, hvad det er man kan lide. Derefter er det bare at kaste sig ud i projektet.

  SvarSlet
 6. Det bliver garanteret smukt med det lille søde pilehegn.
  Lidt flytteri må man vel også forvente, det med højderne kan være lidt tid om at vise sig.

  SvarSlet
 7. Det er det, jeg holder allermest af - at plante nye bede til. Selvfølgelig kan det være en udfordring at få det til at spille, men den proces er også sjov, og planterne kan jo heldigvis flyttes igen, hvis den ønskede virkning udebliver. Held & lykke med dit nye bed :)

  SvarSlet
 8. Jeg har også et bart bed, som jeg ikke lige kan beslutte mig til indholdet i. Kredser rundt om det, og vil gerne have det lidt mere gennemtænkt end min sædvanlige metode med bare at plante løs, og næste år flytte det halve af dem igen.
  Jeg har heldigvis ikke været plaget af dræbersnegle i år :-)

  SvarSlet
 9. Hehe Lene. Det er sjovt og frustrerende på én gang. Jeg er selv en del i vildrede, for jeg aner ikke, hvor meget det forskellige kommer til at fylde osv. Desværre har jeg også forkøbt mig, tror jeg. Jeg har både sået og købt stauder. Nu er jeg ikke sikker på, at der er plads, når det hele er vokset til.

  Da jeg så Claus' video fra weekenden med hans 99999999 plantebørn, grinede jeg lidt. For jeg havde selv suset rundt i haven med 4 potter og sat dem først det ene sted - så det andet sted - for at hitte ud af, hvor de skulle være. Gad vidst hvordan manden bærer sig ad :-))

  Dit bed ser da lovende ud. Kan også se at du har fået en indbydende divaneser med en god pude, så man kan kaste sig ned med en god havebog :-)

  SvarSlet
 10. Det er godt at planterne kan flyttes rundt for jeg har det ligesom dig..
  Og har også en børnehave til alle mulige planter som er små endnu eller jeg liiige skal se hvad det er en for plante osv..
  Du havde noget spændende pil i børnehaven..hvad bruger du det til ? spørger jeg lidt nysgerrigt ..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 11. Det skal nok blive et fint bed - hvad er farvevalget (men det ser vi vel senere på sæsonen ;o). Jeg har lige været samme sted, men for en gangs skyld var der ingen vaklen.

  Øv... med dræbersneglene - jeg har også set den første i mine dahlia, det huer nu heller ikke lige mig. Jeg har sat jagten ind. God jagt ;o).

  Knus
  Mette
  http://mette.landly.dk

  SvarSlet
 12. Ja det er ikke nemt, jeg tror at i alle de år jeg har haft have, har jeg hvert forår og efterår flyttet rundt på planter og små træer :0). Men det er jo også det der er sjovt, at finde nye kombinationer.
  Glæder mig til at se resultatet.
  Annette

  SvarSlet
 13. Ja, den udfordring har jeg også haft i år. Det kan give mange sjove ideer, gode som mindre gode. Jeg har allerede opdaget fejl i mit bed der skal rettes til efteråret. - Men jeg synes dit virker ret tjekket, og det gør dit drivhus/orangeri godt nok også...uhhh, det er direkte SMUKT!!!

  SvarSlet
 14. Nette: Begrænsningens kunst er svær. Umiddelbart kan jeg jo godt plante flere blomster i det nye bed, men som du selv skriver ved man aldrig hvor meget det kommer til at fylde. Men så må man "skrue" dem ned :) Du kan tro man ligger godt på divaneseren.

  Lindelyst: Den pil jeg har i "børnehaven" tjener kun et praktisk formål: Jeg har lagt nogle mørklilla gladiolus, som kattene ikke skal grave op, når de bliver trængende!

  SvarSlet
 15. Bliver man nogensinde færdig....? Jeg synes at jeg flytter rundt på lidt hvert efterår. Men det er jo en del af charmen. Det skal nok blive godt, dit nye bed! Indtil videre er vi forskånet for de ækle bæster herhjemme, og jeg har vovet at så salat i år. Håber at pindsvinene har fået smag for dem. Altså de ækle.

  SvarSlet
 16. Det er altid problematisk, når man får for mange børn i børnehaven i forhold til pladsforholdene. Men så har du højt værdsatte værtindegaver.

  Jeg er meget betaget af dit drivhus !!

  SvarSlet
 17. Tak for tippet med børnehaven, den tager jeg til mig. Har godt nok plantet nogle nye stauder ud i bedene, men måske godt at ha' lidt på lager, hvis noget skulle gå galt.

  Jeg står i det samme positive dilemma ang. nye bede, men kan forstå at vi bare skal glæde os til at få lov til at flytte rundt på det hele igen-igen ;o)

  SvarSlet