onsdag den 14. november 2012

Nu kan vinteren snart komme an .....

.. men den behøver ikke!

Jeg er endelig ved at være færdig med at gøre haven vinterklar. Jeg har i år valgt at klippe alle mine stauder ned allerede nu. Jeg hører ikke til dem, der synes det er pænt med rimfrost på brune, slatne staudetoppe, så nu er det gjort.Jeg takker for det milde vejr, så jeg også kan nå at lægge løg og plante de sidste stauder.

For at kompensere for den varmende effekt af staudetoppene vil jeg smide alle de visne blade, som en varm dyne, over stauderne. Jeg håber det går - og så håber jeg i øvrigt at vi får en mild vinter - for en gangs skyld.

De to bede i græsplænen skal "ommøbleres" til foråret. Derfor har jeg sat skilte ved alle stauderne, for belært af erfaring kan jeg garanteret ikke huske hvad der er hvad til foråret.

Her er et billede, næsten fra samme vinkel, i starten af juli

En anden fordel ved at klippe stauderne ned nu fik jeg også øje på:

Dræbersnegleæg, som nu er kvast mellem fingrene.
Så er der da dem mindre til næste år!

25 kommentarer:

 1. Det ser tjekket ud i din have! Jeg vil også gerne bede om en mild vinter! Det er skønt at man stadig kan plante. I weekenden plantede vi lupin og digitalis i et stort bed vi (min mand ...) netop har ryddet for selvsåede skovhindbær. Jeg glæder mig allerede til at se det til sommer ...

  SvarSlet
 2. Tak, også gerne en mild vinter til mig... så behøver vi heller ikke at blive færdige derude, for det er jeg da så langt fra!!

  Godt du slap af med de første 200 dræberfætre til næste sæson. Jeg har også stødt ind i sådan en klase og efter adskillige udbrud af den mindre pæne af slagsen, gik de også over til de evige sneglemarker.

  SvarSlet
 3. Godaften Lene.Kan godt lide dit bed med den lille hæk rundt om,og jeg kan se at du også har lagt nogle trædesten.Det bliver spændende at se hvad du finder på til bedet.
  Det er godt nok surt med de snegle...godt at du opdagede æggene.
  Jeg har kun fjernet alt det slimede fra hosta,og klippet resten af stauderne ned i begrænset omfang.
  Rigtig god aften til dig Jette

  SvarSlet
 4. Bare det var mig. Jeg er stadigt i gang med at nedlægge løg, så snart jeg har et ledigt øjeblik, og det er lyst nok. På en eller anden mystisk facon bliver der ved med at være "ca. 100 løg tilbage". Det er som om, at de formerer sig, når jeg ikke er i haven. Nu MÅ jeg da snart være ved vejs ende.

  Det med dine skilte, kunne jeg nok lære lidt af, for jeg har allerede problemer med at huske, hvilke stauder jeg har i krukkerne :0) Jeg fór rundt i går for at finde en staude, jeg havde flyttet, som var pist forsvundet. Min hukommelse er ikke, hvad den har været. Det fik mig i går aftes til at sortere alle de fjollede små "købe-skilte" og lægge i forskellige dertil indkøbte mapper. Hvert bed sin mappe. Og alle krukkerplanterne i en anden. Det er jo desværre ikke os alle, der er lige så organiserede som du :0) Sikke en masse armchair gardening der venter dig nu, så du er klar til at lave nye ting og sager til foråret.

  SvarSlet
 5. Hvor har du været flittig i haven.
  Det bliver spændende at følge dit nye bed, og skilte... det var da en GO ide :-) Det kunne være jeg skulle forsøge mig med dét også - så jeg også kan huske hvad der skal op, flyttes osv.
  Mange havehilsner fra Susan

  SvarSlet
 6. Ja der kan komme mange æg frem, når man gennemgår eller klipper det grønne ned, nu kommer de i hvert fald ikke til næste år.
  Jeg klipper kun de stauder ned, som jeg er helt sikker på kan overvintre, og som jeg i forvejen har rigeligt eller for mange af.

  SvarSlet
 7. Ja, slatne og halmlignende staudetoppe fjerner jeg også; men alle andre får lov at stå. Sætter du dig ned ved skrivebordet og laver en plan for dine bede, eller går du ud med spaden og ser hvad der sker?

  SvarSlet
 8. Vinter haster nu ikke, jeg har meget at gøre i haven endnu - jeg klipper også stauder ned nu:) Anne Gine

  SvarSlet
 9. De satans snegle - har også med iver mast en del æg i dette efterår (næsten med sadistisk fryd;0).
  Men sikke du rydder op og ordner - jeg må tilstå, at de slatne stauder her klippes af og fordeles som småstykker i bedene, mens de strunke får lov at stå og give lidt oplevelser og højde i vinter,ørket. Differentiering er jo så moderne;0)

  Mange hilsner og god aften fra Katinka

  SvarSlet
 10. Sådan! Og sikke en god ide at sætte skilte ved stauderne. Jeg måtte lige le ad dit syn på rimfrost på slatne visne staudetoppe;))))) Du ved jo at det er lige mig - ihvertfald rimfrost på staudetoppe. Husk nu et ordentlig lag champost ovenpå, det giver krudt til det hele næste år også selvom du skal til at grave op og ned.
  Knus herfra:)

  SvarSlet
 11. Dejligt for dig at din have er vinterklar, og du tillige med nåede at forhindre en masse snegle i at udvikle sig til store slimede bæster :-)
  Jeg ønsker mig også en mild vinter, men kan modsat dig godt li´, når visne stauder står med rimfrost eller et drys sne.

  SvarSlet
 12. Jeg kan høre du deler vandene mht. at klippe toppen af stauderne. Jeg går også ind for, at de bliver på, bortset fra hosta, som bliver grimme og slatne. Tror faktisk også, at det visne giver næring til plantes rødder.
  Godt du fik fjernet de forbistrede snegleæg. Check (√) et problem mindre næste år!

  SvarSlet
 13. Jeg må sige, at jeg også hvert år er fristet til at klippe ned om efteråret, men det bedste er at lade staudetoppene stå, da adskillige stauder har hule stængler, hvor vandet let kan sive ned og på den måde fryse stauden ihjel. Og så er det jo godt for fuglene med alle frøstandene ;-) Men pænt ser det unægteligt ud, og det sker da også, jeg fjerner enkelte toppe, hvis jeg alligevel er i gang med efterårslugningen ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 14. Jeg ved godt at der er delte meninger om at klippe stauder ned om efteråret, og det kan være jeg kommer til at fortryde det bittert, hvis jeg skal ud og købe erstatningsstauder til foråret. Det er første gang jeg prøver det, og jeg håber jeg er heldig, ellers må jeg holde nallerne væk en anden gang :)

  På vej ud for at smide blade i bedene!

  SvarSlet
 15. Mon ikke det går - specielt, når du smider blade over. Du kunne evt. smide Ferramol ud i bedet, inden bladene lægges over.........

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 16. Det var en god idé, Marlene - og jeg har ovenikøbet en stor spand. Tak for tipset.
  Ja, ellers ligger de bare dernede lunt og godt og gnasker friske blade, de sataner :)

  SvarSlet
 17. Ja, det er nemlig det, de gør :-( Jeg har selv gjort det samme i køkkenhaven, hvor der både er spredt halm med ganske lidt hestemøg i og blade ud på jorden. Vi har dog kun set få dræbersnegle de sidste to år, men jeg skal ikke nyde noget!!!

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 18. Mmmm dit juli-billede ser bare drømme-dejligt ud, og det virker som om sommeren 2012 er lææænge siden... Lad os håbe på en god vinter - men hård nok til at udrydde de bæster, der undslap dine fingre ;-)

  SvarSlet
 19. Så flitttig du har været....men jeg vil nu også gerne vente med vinteren lidt endnu. Modsat dig elsker jeg frøstandene......de giver haven lidt karakter i vinterhalvåret....dermed ikke sagt at jeg ikke kan finde på at klippe lidt - for det kan jeg godt.....men langt fra det hele. Jeg har det bedst med at bevare dynen lidt på endnu :0)

  Det er lige sådan en "faskine" du viser jeg har planer om at lave under vores udebruser til foråret - vi nåede det jo ikke her i efteråret......men kommer tid kommer råd ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 20. Jeg glæder mig til at følge din have og dine staudebede til foråret. Holder i det hele taget meget af at hente inspiration fra din blog :-)

  SvarSlet
 21. Jamen Lene! De visne staudetoppe er gode for havens fugle og insekter, og et eller andet sted har jeg for nylig læst, at man ikke skal klippe stauder ned, for de visne stængler og toppe gør planterne stærkere og mere modstandsdygtige.
  Hvad angår snegle: Prøv at gå ud at kigge under alle løse fliser og (større) sten! Der ligger snegleæg en masse. Hos mig får de en gang kogende vand! Jeg har overhovedet ingen medlidenhed med snegle .... undtagen vinbjergsnegle, som er fredede, mener jeg, men som for øvrigt smager så dejligt i persillesmør, hvis man altså kan abstrahere fra, at de er snegle ....
  Happy Wildlife Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 22. Övervintrande snigel ägg vill man ju inte ha!! bra att kunna få bort några...
  Mariana

  SvarSlet
 23. Hvor store er de æg, Lene?
  Synes de ser voldsomt store ud, men det er måske bare billedet der snyder :-)

  SvarSlet
 24. Rart for dig, at du er færdig i haven til vinter.
  Jeg plejer også altid at klippe mine stauder ned, men i år er jag slet ikke kommet igennem hele haven. Det jeg ikke når må jeg jo tage til foråret.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
 25. Hej Lone,
  Æggene er mellem 2 og 3 mm i dia, så helt små er de altså ikke :)

  SvarSlet