mandag den 11. februar 2013

Staudesåning og zinkbakker

Så er jeg også i fuld gang med at så stauder.


Man bliver jo påvirket af al den snak om staudesåning, og hvem vil ikke gerne spare penge til dyre planter? Jeg har prøvet at begrænse mig - ikke i sorter - men i antal. Jeg har ikke sået ret mange af hver, for der skal jo også prikles, omplantes og udplantes.

Forrige år såede jeg bl.a. hvid anisisop (agastache). Jeg havde fået frø af Berit fra Irishaven, og hold da op, hvor de spirede. Da jeg havde priklet 105 småplanter ud, stoppede jeg og smed resten ud. Selv om jeg forærede en masse væk og naturligvis plantede en del i min egen have, har jeg stadigvæk nogle eksemplarer tilbage i børnehaven. Så derfor har jeg modereret såningen i år.

Jeg undskylder kvaliteten af billedet til højre. Min computer har været tæt på at brænde sammen, men nu er den ordnet (kryds fingre!). Der er dog sket noget meget mystisk i Picasa, idet rigtigt mange (ja næsten alle) af mine billeder har ændret format, og der ligger en masse små billeder rundt omkring. Det er mine billeder der er blevet MEGET små.

Er der nogen af jer, der har oplevet noget lignende? Så hører jeg gerne om det.


I julegave fik jeg et stort ønske opfyldt - nemlig smalle zinkbakker til vindueskarmene i væksthuset.

Zinkbakkerne er fra zinkbakken.dk, og jeg skal helt sikkert have flere. De er af en rigtig god kvalitet, og når såning og prikling er slut, skal de bruges som "underskåle" til pelargonier og andre dejlige planter.
Der medfølger, som I kan se på billedet, undervandingsmåtter.

28 kommentarer:

 1. øj hvor har du været flittig - rigtig meget held og lykke med udkommet..... jeg tror jeg venter en månedstid, jeg skal bare have sået nogen landløbere og lathyrus, når ja, der er vist også en hel del andre små poser med frø..... men jeg behøver jo ikke så dem allesammen :)

  SvarSlet
 2. Wow så dyktig du har vært!
  Det drivhuset ditt er utrolig fint! - og slike zinkbakker skulle jeg gjerne ha til det nye drivhuset jeg planlegger å bygge en dag! :-D
  så websiden zinkbakker.dk skal jeg jammen huske!
  Ha en fortsatt riktig fin dag
  Stein

  SvarSlet
 3. Ja det kan være svært at begrænse sig, når man går løs i staudesåningen.. Tænk hvis de fleste ikke spirede og man kun stod tilbage med en meget lille andel? :o)

  Flotte zinkbakker.. Har også kigget på zinkbakken.dk men min mand arbejder sammen med et zinkfirma som har lovet at lave dem billigere til mig.. Så jeg skal vel nok bare have fundet ud af hvilke størrelser der er optimale.. Meget smarte at dine kan stå langs vindueskarmen...

  SvarSlet
 4. Når først man har prøvet at prikle så mange ud, så kan man godt lære at begrænse sig. Jeg prøvede også at stå med en masse Marieklokker, derfor har jeg fået respekt for prikling og forstår godt, at du begrænser dig.
  Jeg har ingen problemer med billeder, så jeg kan ikke hjælpe dig.

  SvarSlet
 5. Ja, du har virkelig været flittig. Det er da helt perfekt med zinkbakkerne. Jeg har også sået idag, så nu må vi væbne os med tålmodighed, selvom det er svært. Forhåbentlig er der en masse skønne blomster i vente til sommer.

  SvarSlet
 6. Ja, du har virkelig været flittig. Det er da helt perfekt med zinkbakkerne. Jeg har også sået idag, så nu må vi væbne os med tålmodighed, selvom det er svært. Forhåbentlig er der en masse skønne blomster i vente til sommer.

  SvarSlet
 7. Du skal bare holde dig til frø, som er mindre spirevillige, så har du meget bedre plads til at prikle ud. Jeg har heldigvis endnu ikke (krydser fingre) haft den slags problemer med Picasa.

  SvarSlet
 8. Sikke nogle fine zinkbakker! Uha, dem bliver jeg vist nødt til at kigge lidt nærmere på - selv om det nok går hen og bliver dyrt..

  SvarSlet
 9. Jamen jamen ! Der er gang i dig :-)
  Jeg har fundet frøene frem + købt jord og en enkelt zinkbakke jeg fandt billigt, nu kommer næste skridt.

  OG Jeg skal da selvfølgeligt så nogle af dem du gav mig ;-)

  (men jeg lover ikke at de bliver til noget-))

  SvarSlet
 10. Hvor ser det godt ud Lene. Flot og praktisk med zinkbakkerne.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 11. Det lyder spændende med såning af stauder. Jeg brænder mere og mere for selv at gå i gang med det......måske til næste år :-)
  Det ser noget tjekket ud med dine zinkbakker :-)

  SvarSlet
 12. Hej. Jeg skal love for, at du er kommet godt igang. Det ser rigtig professionelt ud. Jeg skal også købe zinkbakker hos Zinkbakken.dk, har været inde og kigge for et stykke tid siden og har også fundet ud af størrelserne. Mine skal sættes på en trappehylde, vi skal bygge i orangeriet til pelargoniestiklinger. Jeg kan desværre ikke hjælpe dig med picasaproblemet. Jeg har ikke problemer med det og ved ikke, hvad det kan være.

  SvarSlet
 13. Det er altså lækkert med dine nye zinkbakker. Sådan nogle kunne jeg også tænke mig så kunne orangeriet følge efter - hahaha.
  Jeg var heldig at få de hvide Agastache af dig og dem har jeg yderligere lavet nye planter af fra stiklinger og jeg glæder mig til at se dem til sommer.
  Det bliver spændende hvordan det går med dine nysåede stauder, jeg er ikke heldig med staudesåning så jeg nøjes med sommerblomster.
  Jeg tror det er en god fornemmelse at komme igang med jord og frø?
  Knus

  SvarSlet
 14. P.S. jeg har desværre ingen anelse om hvad der er sket med dine billeder i Picasa, men det lyder som om opløsningen har ændret sig, har du ikke de originale fotos et andet sted?

  SvarSlet
 15. Skønne zinkbakker!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 16. Hvor flittig ... det når jeg vist ikke i år. Har en del festivitas i huset dette forår - så det er et bevidst valg ... men alligevel lidt misundelig ;0)

  SvarSlet
 17. Sikke da en go ide med de zinkbakker. De kan jo bruges til mange ting, og så er de til og med pæne :o)
  Jeg er jo ikke et 'så-selv' menneske, og når jeg læser om de 105 små planter, så får jeg det helt dårligt... men hvor er det dejligt at læse om I andres entusiasme ;o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 18. Kære Lene.. Jeg har længe kigget på netop disse bakker, men den seneste tid har jeg faktisk gået og glemt dem lidt. Tak fordi du mindede mig om det. ;) Jeg må hellere få besilt nogle som passer til min vindueskarmen.. :)

  Bedste hilsner

  SvarSlet
 19. Vad snyggt /ordentligt du har för sådden!
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlet
 20. Hej Lene.Dejlige zinkbakker du har købt.Må lige ind på deres hjemmeside,for jeg kan også godt bruge nogle stykker.og held og lykke med frøsåningen God dag Jette

  SvarSlet
 21. Kære Lene.
  Jeg bliver nødt til at bryde sammen og tilstå at jeg har været inde og læse dit indlæg, men ikke kommenteret på det... sorry!!

  For lige nu sidder jeg her og kæmper med Picassa som bare driller mig, så derfor måtte jeg vende tilbage og se om du havde fået løst problemet.

  Jeg oplever også at billederne bliver små, hvis jeg ønsker dem tilbage på min computer. Regner med at det er programmeret der pakker dem sammen, for at give plads til alt det vi uploader. Derfor mener jeg ikke at Picassa er det eneste man skal bruge til at gemme sine fotos på, men måske har jeg misforstået et eller andet...

  Mit problem lige nu, er at nogle af billederne forsvinder... jeg kan ikke finde dem, selv om jeg kan se de bliver kopieret ud i picassa. Hvor er det dog møj irriterende, når det nu lige er de billeder jeg står og skal bruge til en collage...

  Har du også det problem, og har du måske også fået det løst???

  Havesuuuuk fra den næsten hårløse fru friis :o/

  SvarSlet
 22. Kære Lene

  Dejlig inspiration mht. zinkbakker. Dem skal jeg vist lige kaste et blik på. Skrækkeligt at jeg ikke har kunne holde løfte til mig selv om ikke at så ret meget. Jeg er ikke så heldig at have et orangeri, så det er indendørs vindueskarme og forhåbentligt senere både vindueskarmene i Kagehuset og mistbænk i haven, som skal laves om til plantevuggestue. Jeg har nogle zinkbakker, men de er ikke HELT tætte, så de ødelægger malingen i mine vindueskarme. Hvis dine kan holde på vandet, er det et forsøg værd.

  Mht. Picasa har du jo for nyligt varmt anbefalte det program til mig (!!!!), og jeg kan med glæde oplyse, at jeg ikke har haft problemer. Har du mon haft virus?

  SvarSlet
 23. Begrænsningens kunst er en svær én Lene - det bliver spændende at følge udviklingen der i zinkbakkerne. Jeg har også købt bakker hos zinkbakken og er utroligglad for mine - robuste smukke og det bedste er at man kan få dem i lige de mål man behøver.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 24. Eejjj, hvor er jeg vild med din have og maaden du hygger dig i den...Super god stil!

  SvarSlet
 25. Altså Lene, hvor er der bare styr på det hos dig. Og sejt, at du kan begrænse omfanget af frø sået! Jeg synes det er så svært at lade være, når man står der med det hele fremme. Men du har ret - det er priklearbejdet og omfanget senere man skal tænke på :-)

  SvarSlet
 26. Altså Lene, hvor er der bare styr på det hos dig. Og sejt, at du kan begrænse omfanget af frø sået! Jeg synes det er så svært at lade være, når man står der med det hele fremme. Men du har ret - det er priklearbejdet og omfanget senere man skal tænke på :-)

  SvarSlet
 27. Hvor fint med drivhuset og zinkbakkerne! Og det lille spir på drivhuset, sådan et skal vi også have! Jeg er jo ny drivhus ejer og kan næsten ikke vente med at bruge huset!
  Frøene er sået i netop zinkbakker (med håndtag) og i drivhuset har vi lange zinkbakker, ligesom dine, som jeg også glæder mig til at tage i brug!

  SvarSlet
 28. Hej!

  Fine zinkbakker og jeg er selv vildt med Agastache/anisisop og har selv nogle i haven til bierne, og nogle i vindueskarmen nu.
  Din Picasa konto er den med eller uden abonnement? altså er det den gratis eller betaler du? hvis du betaler kan det være at du ikke har fornyet dit abbonement... Vh Nils

  SvarSlet