søndag den 25. marts 2012

Så skete det for mig igen!

Mine dahlia overlevede ikke vinteren. De blev ellers opbevaret i styroporkasser i tør spaghnum, og dækket med halm og fiberdug blev de sat i et lille isoleret skur. De er dog ikke så rådne som sidste år, men de er ret bløde med spredte mugpletter. Måske er det ikke kulde, men fugt der har taget livet af dem.

Nu må jeg ud og købe nye knolde


så de kan blive sat til forspiring, for dahlia er umulige at undvære.

36 kommentarer:

 1. Ærgerligt med dine dahlier, men de er altså heller ikke nemme at have med at gøre. Håber du finder nogle nye smuksakker, som du bliver glad for :-)

  SvarSlet
 2. Det var trist med dine Dahlia. Men ja, det lyder som om det var fugt som var synderen.
  Jeg kan anbefale at opbevare dem i potter med pottemuld. Jeg har lige taget de første frem, og de havde det fint.
  Men så kan du jo fråse i en masse nye i år :-)

  SvarSlet
 3. Huff...så synd at de ikke overlevde..
  Jeg bruker avispapir over..da blir det ikke så tett...men kanskje det blir for kaldt i skuret...

  Da blir det vel noen nye flotte dahlier...:)
  Ha en fin ny uke,Lene:)

  SvarSlet
 4. Jeg kommer lige i tanke om. Hvis de kun er bløde, og ikke smattede, men med mug. Sådan var mine også et år. Jeg læste på nettet at man kunne dyppe dem i vand med klorin og lade dem tørre, og så plante dem. Og det fungerede fin. Hvis knolden stadig har 'skind' vil den svulme op og blive som ny når den ligger lidt i vandet.

  SvarSlet
 5. Kære Lene
  Superærgerligt Lene. Har prøvet det samme flere gange.

  Jeg har fremover mine i potter, og de kommer ikke ud af potten, De bliver blot båret ind, i frostfrit skur, og klippet helt ned.

  Jeg har lige givet dem nyt jord, og er så glad, for de er kæmpestore - og ikke udtørrede, og faktisk er de allerede i vækst.

  Nu håber jeg bare at de ikke bliver alt for store inden de kommer udenfor.

  De har fået noget af Claus Dalbys gødede pottejord. Så jeg håber at dette år bliver året hvor jeg kan plukke buketter. ;)

  SvarSlet
 6. Hej Hanne,
  Tak for tippet. Jeg vil helt sikkert afprøve det, for det vil være lykken at kunne redde mine dahlia.

  Hej Eva,
  Mit problem er at jeg ikke har noget frostfrit, men køligt, rum at opbevare dahliaerne i. Jeg håber at de næste vintre bliver mildere, for det er lykkedes for mig før.

  SvarSlet
 7. Nej det er bare IKKE iorden!! Når nu man har gjort sig al den ulejlighed, men jeg håber at nogle af de gode råd hjælper.

  Sidste år havde jeg samme oplevelse og opbevaringsstedet var garanteret frostfrit. Jeg tror også på det med fugten. Derfor blev alle mine knolde fra i vinter spulet godt og grundigt med haveslangen, så der ingen jord var tilbage. Derefter lå de til tørre til jeg mente de var HELT tørre. Blev så pakket i fiberdug og ned i en flamingokasse og de ser alle fantastiske ud i år.

  Jeg er sikker på du finder nye skønheder og prøv nu bare igen til vinter - så lykkedes det!! ;o)

  SvarSlet
 8. Synd, Lene - for de ER jo ikke til at undvære, og fordelen ved at overvintre dem er at de med tiden bliver til større og større knolde, som kan deles eller som kan give store planter med masser af blomster.

  Selvfølgelig skal de opbevares frostfrit, men et andet trick er netop som fru Friis skriver, at spule dem HELT fri for jord og lade dem tørre helt, før de pakkes ned eller lægges i potte.

  Du må på'en igen :)

  SvarSlet
 9. øv for pokker :-(

  I efteråret lod jeg mine ligge et par dage i fri luft inden de blev pakket væk for vinteren - og de lader til at have det fint - lidt slunkne men er sikker på de nok skal komme sig fint :)

  Omvendt har du jo nu en undskyldning for at finde nye lækre udgaver ;o)

  SvarSlet
 10. SURT SHOW!

  Håber ikke at din samling var meget stor?!! Jeg plejer at købe nye hvert år, men tror jeg vil prøve at grave op i år og gøre som Fru. Friis.:0) Selvom de ikke koster en hel krig, så vil det være skønt at kunne udvide bestanden for hvert år :0)

  Kh Marlene

  SvarSlet
 11. Mine dahliaer overlevede heller ikke, men det var med fuldt overlæg. Sidste år var de nemlig konstant FULDE af lus, så jeg var sur på dem....nu har jeg fortrudt lidt, men jeg tror at det bliver en dahlia-fri sommer for mit vedkommende.

  SvarSlet
 12. Hej Lene. Nej hvor det altså ærgerligt. Jeg holder også meget af Dahlia. Vi har gjort det - eller rettere min mand - at han har gravet en lille "kælder" under drivhuset og så ligger de i en kasse med aviser og hø og indtil nu har de klaret frisag. Vi har nemlig heller ikke noget frostfrit rum.

  Når jeg nu får mine op på et tidspunkt vil jeg gerne se, om ikke der er nogen ledige knolde og sende til dig, hvis du har lyst og ikke kan redde dine :)

  Mange hilsner
  Lise Lotte

  SvarSlet
 13. Har samme problem som dig - ca. halvdelen af mine var også rådne, da jeg fik åbnet for kasserne. ØV.

  SvarSlet
 14. Man bliver så ærgelig når det sker. Men heldigvis har du en god anledning til at bruge lidt penge på nogle nye! :o)

  Jeg har også sat et par stykker til forspiring, for lidt dahlier skal man altså ha'.. :)

  SvarSlet
 15. Hvor ærgerligt :-( Men det er bare at prøve sig frem hvad der virker.
  Jeg har jo før haft problemer med overhovedet at HUSKE at få dem op om efteråret. Okay det huskede jeg så sidste år :-D HURRAAAAA...
  Også skulle jeg jo prøve at få de famøse knolde til at overleve vinteren. Ind til videre ser det ud til, at være lykkedes for mig.
  Jeg gravede dem op, klippede dem helt ned, børstede det værste jord af da de var tørre, og lagde dem i en papkasse i kælderen. Ingen aviser, spaghnum eller noget. Bare så der er luft omkring dem. Nu er spørgsmålet så om jeg kan få liv i dem igen?? Men mon ikke, de ser helt "raske" ud.
  Held og lykke med de nye knolde du får købt.
  Forårs hilsner fra Marianne.

  SvarSlet
 16. Sådan noget pisselort, kom forbi sydfyn så får du nogle aflæggere.

  SvarSlet
 17. Det er alså bare rigtigt ærgeligt Lene.......jeg hører til dem der helt har opgivet at overvintre mine da det samme er sket for mig gang på gang på gang.....

  Heldigvis kan man få meget dahlie for en hund.....og så er der jo altid nye fristelser der er værd at afprøve......for den mexicanske fest vil vi ikke gå glip af ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 18. Hej. Neej hvor trælst med dine dahlier. Måske er der noget liv i dem? Det er så ærgeligt, når man forsøger at overholde alle regler fra punkt til prik og så det alligevel går galt. Jeg håber, du får en masse dahlier i din have for jeg synes også, de er fantastiske i haven og vil nødig undvære dem!

  SvarSlet
 19. Øv hvor ærgeligt.
  Jeg har god erfaring med at bruge det bark-flis man ka få i dyrehandeler som er beregnet til at bruge i bunden af terrarier. Super gode til at suge fugt. Men jeg må indrømme jeg ikke har turdet kigge efter endnu om mine dahlia har overlevet denne vinter...

  SvarSlet
 20. Øv, øv, øv. Vi er så heldige at have et tørt frostfrit rum og det er nok alfa og omega (selvom vi altså endnu ikke har kigget til dem, men de overlevede da sidste vinter, som var meget mere streng) Der er ikke andet for end at købe nye. Som du selv skriver: ingen have uden dahliaer!

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 21. Øv ærgerligt - men så har du en undskyldning for at købe nye knolde :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 22. Det er rigtig øv. Men jeg skal indrømme, at det første jeg tænkte, da jeg læste indlægget var, at så var du jo nød til at købe nye, og det gør vel heller ikke noget ;-)

  Jeg er også elendig til at overvintre mine. Jeg prøver lidt hvert år, men uden den store succes. Mangler kælderen ;-)

  SvarSlet
 23. Ja du er nødt til at købe nye, siger Ina, men det er godt nok lidt halvdyrt efterhånden.
  Min er også en smule mugne, men foreløbig lader jeg som om jeg ikke har set det. Håbet er lysegrønt :o)

  SvarSlet
 24. Hvor er det træls for dig. Jeg tror det er fugt. Mine var også pakket ind sidste år men gik til. I efteråret lagde jeg mine i plastkasser med huller i siden og de har overlevet.

  KH Margrethe.

  SvarSlet
 25. Hvor er det synd med dine dahlia:-( Mine overlevede i år, du kan bruge linket her og se hvad jeg har gjort...http://annesvillakulla.blogspot.com/2012/03/dahliaerne-er-i-live.html OG! giv endelig ikke op!

  SvarSlet
 26. øv hvor ærgeligt ...jeg fik slet ikke taget mine op så den ærgelse kommer ikke bag på mig..jeg må på handlen igen god dag til dig
  Diana

  SvarSlet
 27. Øv Lene sikke en skam.
  Det er jo ikke fordi de koster en bondegård. Men egentlig er det jo lidt spild at købe nye knolde hvergang:(
  Knus Gro

  SvarSlet
 28. Det er altså ærgeligt når nu du har gjort en indsats for at de skulle overleve.
  Jeg kan se at vi er mange der kunne lære noget om overvintring og måske sidder pengene lidt for løst på os siden vi ikke anstrenger os lidt mere - eller også betyder det ikke så meget, jeg kan ikke lige blive enig med migselv om hvad jeg mener.
  I år har jeg mine Dahlia i en kasse i den opvarmede kælder og jeg har ikke kikket endnu - det må blive i morgen.

  SvarSlet
 29. I dag er det Lene's fødselsdag hurra hurraaa HURRRRAAAAA.

  Et kæmpe tillykke med dagen søde Lene, nu gider vi ikke tænke på splattet dahlier (min fra Nette gik der nemlig osse råd i) men vi må se frem til en ny dejlig havesæson... Håber du får den skønneste dag og bliver dejligt forkælet.
  Knus Lone

  SvarSlet
 30. Karina Carlsen (lindelyst)2. april 2012 kl. 15.19

  Hej Lene
  Hvor træls som vi siger her i nrodjylland..jeg har også døjet med at de rådnede for mig eller mugnede.Så har ikke haft i et par år men elsker altså de blomster. Og tænker lidt hvor svært kan det være ? Og JA det er altså svært at overvintre dem.Jeg vil prøve i år nogle af alle de råd du har fået her på bloggen. Jeg har i år sået en del fra breve som jeg har købt for ingen penge. Har nemlig læst at hvis frøsået bliver forkultiveret så de kommer ekstra fra start kan de vokse sig til en knold.Og blive overvintret.
  God jagt efter nye knolde..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 31. Hej Lene.
  jeg er en Dahlia nørd , så meget at jeg har frø fra en mellem høj rød fløjls dahlia med gul midt meget smuk og blomster konstant på alle små grene. der ud over har jeg over 40 dahliaer som bliver gravet op og planten hver år.jeg vil godt sende nogle frø til dig hvis det har din interrasse kan du give din adr. til Mamses oase det er min søster :-) hilsen Pia

  SvarSlet
 32. kaere Lene,
  jeg vil ogsà lige sige tillykke
  med forleden.
  Det er fòrste gang jeg kommenterer,
  men bestemt IKKE fòrste gang, jeg
  fòlger din blog. Jeg er helt
  "skudt" i dit drivhus og din stil!

  Hilsen Kia (fra Italien)

  PS.Hvordan gàr det med dit citrontrae ?

  SvarSlet
 33. Hej Lone,
  Tak for "sangen". Jeg har haft nogle pragtfulde dage :).

  Problemet med mine dahlia er ikke at jeg ikke ved hvordan jeg skal overvintre dem - for det har jeg gjort før. Men problemet er at med de iskolde vintre vi har haft de sidste par år har jeg ikke nogle ordentlige steder at opbevare dem :(

  Hej Kia,
  Tusind tak for de pæne ord om min blog. Mit citrontræ er desværre helt dødt. Jeg troede at det havde klaret sig, fordi det var grønt, når jeg kradsede på stammen. Men nu er det slut, og jeg må ud og købe mig et nyt, for jeg VIL altså have et citrontræ.

  SvarSlet
 34. kære Lene og jer andre :-)
  Måske er det med Geoginer som så meget andet, at noget vil bare og andet må man slide for i ens have. Jeg har ikke haft uheld en eneste gang, og der er ingen spagnum og ingen potter. Jeg knalder dem ned uden jord i et antal respektive kasser fra Aarstiderne - de kan så på hinanden og de får luft. Geoginerne tørre helt ind, men de er kommet hvert år. Min udfordring er, at jeg køber alligevel nye hvert år, selvom mine ikke dør... Sådan er det vist når man har tabt sit hjerte til denne pang-blomst.

  Jeg ville nok alligevel sætte dem, vaske dem som Hønehaven siger, og så smid dem i - hvad er tabt for at gøre det. Jeg har også en del frø, som jeg gerne sende. Sidste år såede jeg en del, men kun få blev til noget, jeg har ikke givet op - jeg forsøger igen.

  Tak for en dejlig blog som jeg lige er faldet over, Særligt fotoet med din lille-hjælper kat er vidunderligt. God påske-havedage.

  Camilla

  SvarSlet
 35. ps - jeg fik den tanke, når I nu er så mange som er udfordret på en tør og frostfri plads, at man kunne kontakte sådan en MC-opbevaringssted og høre hvad de skulle have for at have en kasse eller 10 stående. Måske er det billigere? om det er en motorcykel eller en kasse med vidunderlige geoginer er vel et fedt? nå nu vil jeg læse flere blogs på nettet med en god kop kaffe og nyde at hønsene luge bedet for mig...

  SvarSlet
 36. Tusind tak for alle jeres medfølende ord :).
  Jeg har købt en del nye (ca. 15) og så har jeg gjort som Lisbeth foreslog: Dyppede dem i en klorinblanding og har lagt dem til tørre. De ser noget sjove ud, men jeg prøver at sætte dem til forspiring alligevel - det kunne jo være.
  Også tak for tilbudene om frø af dahlia. Jeg tror det er ved at være for sent i år, men vil overveje om jeg skal prøve den løsning til næste år.

  Håber I har haft en god påske allesammen, på trods af vejret!

  SvarSlet