tirsdag den 25. oktober 2011

Er det mon ...

Den forhadte buksbomsvamp Cylindrocladium buxicola?Jeg har i et stykke tid luret lidt på 2 af mine buksbom, men har hele tiden tænkt, at det er det nok ikke.

Da jeg på bloggen Havetid havde læst om Jørn og Ingers problemer med svamp i deres buksbom blev jeg i tvivl, og for ikke at risikere eventuel smitte er de i dag gravet op og lagt i en plastiksæk til aflevering i det lokale miljøcenter.

Det ser foreløbig ud til at det kun er de 2 der er angrebet. Jeg krydser fingre!

Det kunne måske også bare være vandmangel? Nå nej :) - ud med dem!

UPDATE: Det ser ud til at jeg slap med skrækken. Indtil videre har posetesten, som Lisbeth har skrevet om, været positiv. Der er ikke skygge af hvid skimmel nogen steder :)

15 kommentarer:

 1. Øv Lene

  Kom til at tænke på: Husk også at rense og desinficere dine klippe-remedier. Sporerne kan jo også sidde på værktøjet og smitte ad denne vej.

  Håber det var det. Og at du er sluppet med skrækken. Man skal vist selv lave sine buksbom fremover.

  SvarSlet
 2. Och ta bort jorden - det översta lagret där dina plantor stod. Tänk på att du också kan dra med sporer under dina skor, desinficera!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvarSlet
 3. Ja, jeg er efterhånden ekspert i at se, om det er buksbomsvampen (der findes to), da alle mine 1400 fra Holland desværre havde svampen, som viste sig efter et par måneder.

  Umiddelbart ser det ikke ud til, at det er den svamp, da bladene så får så brune pletter med orange cirkel i midten, og jeg kan ikke se nogle pletter på dine buksbom. Bladene bliver så helt mørke og falder til sidst af. Det kan være den anden buksbomsvamp - kan ikke huske det latinske navn lige nu - som dine buksbom har.

  Hvor er det dog irriterende, at vi nu ikke engang kan købe buksbom og være sikre på, at de er ok. Jeg selv er rigtigt træt af det - og køber man store kugler eller kegler, ja, så koster de jo altså!

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 4. Forresten - en af mine buksbomkugler så sådan ud efter sidste vinter, og den havde med sikkerhed ikke svamp, da det var en, jeg havde haft i mange år. Den havde stået i en krukke og trivedes fint, men blev så plantet ud i mit lidt våde bed, og så efter vinteren ud ligesom dine.

  Jeg fik den checket af Plantedirektoratet, og de sagde, at det var pga. frosten, at den så sådan ud, og at de havde oplevet det overalt efter sidste vinter. Meeen... det kan vel ikke være tilfældet med dine buksbom....

  SvarSlet
 5. Hej Marlene,
  Jo det kan vel godt være tilfældet - altså frostskader. De 2 buksbom jeg har gravet op i dag blev plantet sidste år, så de har "oplevet" den barske danske vinter. Den ene af de opgravede er fra Holland, og de resterende 11 stk. fejler ikke noget. Mon jeg slipper med skrækken?

  SvarSlet
 6. Hej Lene
  Det håber jeg, du gør, krydser fingre :-)

  SvarSlet
 7. uhhhh, det er noget af en gyser med de buskbom

  SvarSlet
 8. Ja, det er lidt gyseragtigt. jeg håber ikke mine bliver ramt!
  Jeg havde en som havde stået et par år i en krukke, og den kom til at se meget medtaget ud. For et år siden plantede jeg den ud i et bed, og nu er den fin igen.

  SvarSlet
 9. Kære Lene, du kan foretage en nem test på dine buxbom for Cylindrocladium - jeg har et link øverst i højre side på min blog til en vejledning som jeg har lavet. Jeg håber (og tror på ) at Marlene har ret i at det ikke er - men lav en test. Andre svampesygdomme kan behandles og så er det for dyrt at smide buskene ud.

  SvarSlet
 10. Hvis det er frostskader, burde dine buksbom have set sådan ud allerede lige efter vinteren - gjorde de det?

  SvarSlet
 11. Marlene, de har set sådan ud lææænge, men det er først efter jeg har læst om svampe i buksbom at jeg har været ekstra opmærksom.

  SvarSlet
 12. Nå ok, så kan det sagtens være frostskader.

  I øvrigt havde både min svigerinde og min veninde frostskader i deres buksbom også - de stod i krukker ved huset, så det har været en hård vinter ved buksbomplanterne.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 13. Ja, det er lidt af en gyser med den buksbom-dræber-svame. Håber du slipper med skrækken.

  SvarSlet
 14. Kære Lisbeth,
  Tusind tak fordi du gjorde mig opmærksom på din test. Det vil jeg straks sætte i gang :)

  SvarSlet
 15. Hej Lene. Jeg krydser fingre for, at det forhåbentlig "kun" er frostskade. Men det var klogt, at du gravede dem op. Svampesygdom er vist ret smitsomt!

  SvarSlet